Zmień kontrast i rozmiar czcionkiUdogodnienia dla dostępnosci strony
Kontrastzmień kontrast
Powiększ czcionkępowiększ tekst
Zmniejsz czcionkępomniejsz tekst
  • | Tel. sekretariat: (63) 241-37-61 | Tel. centrala: (63) 241-32-80
  • | krzymow@op.pl
Ogłoszenie o konsultacjach programu współpracy o organizacjami pozarządowymi na rok 2023      |     GMINA KRZYMÓW SOLIDARNA Z UKRAINĄ! | ważne informacje nt. pomocy organizowanej na terenie gminy Krzymów      |    

Informacje


Szczepidło: Kuchnia prosto z lasu

01.08.2022 09:04


Wizytówka Koła Gospodyń Wiejskich w Szczepidle

Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepidła realizuje autorski projekt pod nazwą „Leśna spiżarnia”. Z jego efektami będziemy mogli się spotkać podczas Gminno-Parafialnych Dożynek.

Projekt jest realizowany dzięki grantowi od Lasów Państwowych w wysokości pięciu tysięcy złotych. Lasy Państwowe wcześniej ogłosiły ogólnopolski konkurs dla kół gospodyń zatytułowany „Natura od kuchni”.

Najlepsze produkty to takie, które daje nam natura. Próżno szukać cenniejszego źródła ich niż las.

Wciąż jednak leśne produkty pozostają dla wielu mało znane, a dania z dziczyzny to już dla niektórych wręcz wiedza tajemna. Konkurs „Natura od kuchni” ma to zmienić. Z pomocą Kół Gospodyń Wiejskich Lasy Państwowe upowszechnią wiedzę o żywności pochodzenia leśnego.

Działania Koła Gospodyń Wiejskich ze Szczepidła są podzielone na trzy etapy.

- Teraz, od pierwszego sierpnia, zaczynamy zbierać wszystkie dary, które będą wykorzystane tuż przed dożynkami, podczas organizowanych przez nas warsztatów kulinarnych. Warsztaty te będą dla członków Koła Gospodyń Wiejskich w Szczepidle i podczas tych warsztatów będziemy uczyć się z jednej strony, a z drugiej strony przygotowywać produkty i już konkretne dania na nasze stoisko promocyjne. Znajdą się na tym stoisku między innymi: kiełbasa z dzika, gulasz z sarny lub z jelenia, pieczeń schabowa z dziczyzny, ale także coś słodkiego, jak jagodzianki czy też rogaliki z nadzieniem różanym, napoje z ziół leśnych, ale także różnego rodzaju owoce, takie jak jeżyny, maliny czy jagody – mówią Barbara Zomer, Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Szczepidle i Teresa Stawicka z tego koła, koordynatorka projektu „Leśna spiżarnia”.

Owoce leśne, zioła i grzyby panie pozyskają samodzielnie na wyprawach do okolicznych lasów. Inaczej ma się sprawa z dziczyzną, która zostanie kupiona od jednego z zaprzyjaźnionych kół myśliwskich.

Tych wszystkich specjałów będzie można posmakować na tegorocznych dożynkach, które zostaną zorganizowane dwudziestego ósmego sierpnia w Szczepidle. To właśnie podczas tego wydarzenia panie z miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich będą miały specjalne stoisko promocyjne z produktami z „leśnej spiżarni”, do którego odwiedzania gorąco wszystkich zapraszają.

Szczepidło: Kuchnia prosto z lasu

Plik pochodzi z serwisu Ale!Radio

pdf
Lasy Państwowe
Typ: pdf Rozmiar: 0.12 Mb
PDF
<<< Powrót do poprzedniej strony

ˆ